Het Paasei

Een Paasei (http://www.frenkyschocolate.nl/pd-26510-1-8113/product/paaseitjes) is een versierd ei of chocolade-ei, dat met Pasen (http://www.frenkyschocolate.nl/pd-26510-1-7277/product/pasen) wordt verstopt. Het verstoppen stamt uit de Germaanse traditie om eieren, als symbool van vruchtbaarheid, in akkers te begraven zodat deze akkers op hun beurt vruchtbaar zouden worden.

Chocolade-eitjes
Met pasen zijn er ook chocolade-eitjes (http://www.frenkyschocolate.nl/pd-26510-1-8113/product/paaseitjes) verkrijgbaar in de winkel. Deze zijn er in vele smaken: zowel massief puur, melk en wit als gevuld met praline, hazelnoot, advocaat etc. De eitjes zijn verpakt in een gekleurd stukje aluminiumfolie.

Oorsprong
De kerk zou Pasen (http://www.frenkyschocolate.nl/pd-26510-1-7277/product/pasen) over een heidens voorjaarsfeest heen hebben geplaatst, in een poging dit feest te kerstenen. Deze theorie rondom de Germaanse mythologie is opgekomen in de Romantiek. Tegenwoordig gaat men er echter van uit dat de kennis van die mythologie is gebaseerd op allerlei twijfelachtige reconstructies en speculaties. In een enkel geval is zo’n ’heidense’, mythologische, oud-Germaanse en voor-christelijke verklaring mogelijk, vrijwel altijd echter onwaarschijnlijk, soms speculatief of geheel onjuist. Veel van deze opvattingen zijn keer op keer klakkeloos overgenomen uit populaire publicaties, waarin dit soort theorieën nog altijd worden vermeld, maar die door de serieuze wetenschap al lang zijn opgegeven.

Er is sprake van Paaseieren (http://www.frenkyschocolate.nl/pd-26510-1-8113/product/paaseitjes) in de christelijke traditie: bij de invoering van de vasten verbood de kerk om eieren te eten tussen Aswoensdag en Pasen (http://www.frenkyschocolate.nl/pd-26510-1-7277/product/pasen). Deze eieren (http://www.frenkyschocolate.nl/pd-26510-1-8113/product/paaseitjes) werden dan pas met Pasen opgegeten, waarbij de oudste eieren gebruikt werden om te versieren.

Sommige theorieën willen dat het paasei staat voor de steen van het graf van Jozef van Arimathea, waaruit Jezus Christus is verrezen. Katholieken brachten mandenvol eieren naar de kerk om te laten zegenen.

Volgens de katholieke traditie worden paaseieren door de klokken van Rome geworpen. Alle klokken zijn volgens die traditie na het luiden tijdens het Gloria tijdens de Mis op Witte Donderdag naar Rome vertrokken om op Paaszondag de meegebrachte eieren (http://www.frenkyschocolate.nl/pd-26510-1-8113/product/paaseitjes) uit te werpen.

Een theorie wil dat protestanten het katholieke verhaal over de klokken niet wilden vertellen. Zij zouden de paashaas aan het verhaal hebben gehecht